Wasdom

Het is bizar hoe sommige dingen zich blijven herhalen. Je kunt zo je best doen om dat te voorkomen, maar sommige dingen kun je blijkbaar niet vermijden.

Ik ben een loyaal persoon. Ik ben een trouw persoon. Ik ben een goed persoon. En dat nekt me af en toe. Dit klinkt echt heel erg zeikerig, daar ben ik me van bewust, en een beetje arrogant, maar zo moet je het niet opvatten hoor. Ik word me de laatste tijd alleen erg bewust van mijn eigen makken.

Mensen hebben vaak een verkeerd beeld van mij. En ja, soms maak ik het daar zelf ook wel naar. Meestal onbewust of dronken. Dan doe ik domme dingen. Waarvan akte. En excuses. In ieder geval, ik heb spijt. Ik heb heel vaak spijt. Spijt die altijd weer terugkomt. Spijt na dingen die zich herhalen.

Ik hoef niet per se te beschrijven wat zich dan precies herhaalt. Dat is ook te persoonlijk. Maar ik denk dat iedereen zich hierin kan verplaatsen en snapt wat ik bedoel. Bij de één is het de liefde die standaard mislukt, bij de ander is het zijn of haar verlegenheid, bij hem is het problemen met zijn vader en bij haar zijn het de klappen van haar vriendje. Ik noem maar wat.

De kern is eigenlijk; waarom blijven dingen zich herhalen? En om het weer op mezelf te betrekken, ik WEET waar ik de fout in ga. Ik WEET waar die herhaling zit. Waarom ben ik dan niet in staat om het te veranderen? Is het gebrek aan discipline? Ben ik inderdaad te loyaal, te trouw en te goed? Ben ik gewoon stom en mag ik daarom met recht mijn haar blonderen? Of is het een hogere macht? Heerlijk zweverig, stem partij Mens en Spirit! Nee, dat laatste niet serieus nemen…

Ik wil graag in staat zijn om alles wat ik tijdens mijn spijtreces bedenk, ook toe te passen. Meer voor mezelf opkomen, sommige keuzes niet meer maken, sommige dingen niet meer zeggen en sommige dingen juist wel zeggen. Maar het lukt me niet. Houd teveel rekening met anderen. Wil niemand kwetsen en wil vooral mezelf niet in een kwetsbare positie zetten. Maar door mijn opstelling wordt er juist iemand gekwetst, en dat ben ik dus ook juist zelf. Something went wrong…

Vroeger, ik zat op de Vrije School en nee dat was niet vervelend of stom maar heel leuk, hadden we een spreuk. Die zeiden we elke ochtend op. Het werd pas echt grappig toen we onze eigen tekst hadden verzonnen, of eigenlijk ik, maar dat terzijde. In die spreuk dus, de originele, is er één zin die altijd bleef hangen. Eigenlijk een onderdeel van een zin, want de zin was heeeeeeel erg lang. Het ging om de volgende woorden: ‘tot wasdom mogen komen’. NOOIT heb ik begrepen wat ermee bedoeld werd, maar interessant vond ik het wel. Wasdom, wasdom, what the fuck is wasdom? Ben ik wasdom? Is zij wasdom? Zijn wij allen wasdom? Spannend woord, dat wasdom.

NOU MENSEN, het is dus eigenlijk heel simpel te verklaren. WAS DOM. Oftewel: wordt slim. Je was dom, maar je wordt slim. Volwassenheid! Het volwassen worden, het wijzer worden. Daar moet je verdomme (bijna) 21 voor zijn, om dat te snappen (misschien een teken dat ik nu wel echt volwassen ben, ofzo. Haha, mijn moeder zou zich kapot lachen bij het lezen van deze zin. Ze helpt me nog bij mijn administratie. En meer dingen, maar dat verklap ik lekker niet). Anyway, ik hoop dat ik nu eindelijk tot wasdom mag komen. En verdomme een keer slim wordt. En zeg wat er op mijn hart ligt, en me gedraag zoals ik het bedenk zónder mezelf anders voor te doen dan ik ben. Want als ik het bedenk, kan ik het ook toepassen. Godverdomme, ik wil tot wasdom komen. IK WIL WASDOM ZIJN!

Advertenties

4 Reacties op “Wasdom

  1. Jij was dom, en zal wasdom zijn. Ik heb 100% faith in you…en dat weet je al. Maar nu moet je is een keer 100% faith in jezelf hebben dan zal je denk ik wel wasdom zijn.

    Dikke kus mijn getalenteerde journalist

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s