Hans en Duif

Mijn straat is een walhalla voor zwervers. Ik woon hier nu zo’n drie maanden en in het begin snapte ik er geen fuck van eigenlijk. Ik maak wel regelmatig een praatje met Hans, de zwerver die op de één of andere manier precies mijn raam heeft uitgekozen om voor te gaan zitten. Totaal onlogisch, ik woon niet bij de vuilnisbakken en het is een flink eind lopen in de doodlopende straat, maar Hans vindt het fijn.

Sjonge, wat keek ik uit naar het moment dat ik mijn studentenpaleis mocht betrekken. Al was het alleen maar om het feit dat ik wegging uit Noord. Ja mensen, Amsterdam Noord, dat lees je goed. Vraag me er niet naar. Westerpark, het klonk heerlijk. En dat is het ook wel hoor, ik kan bijna overal naartoe fietsen en ben zo in de stad (overigens ook gevaarlijk). In het weekend hoef ik niet ver te zoeken naar een relaxte plek en op een terrasje zit ik zo, maar damn, mijn straat.

Mijn straat is namelijk niet alleen een walhalla voor zwervers. Het is ook een walhalla voor vogels, vooral duiven. En die vogels, die irriteren me misschien wel meer dan Hans en zijn kornuiten, die overigens verwachten dat ze wel wat te eten, drinken en roken van je krijgen, ‘omdat je toch vorige keer hoi zei?’ Maar goed, back to the birds. Man, die vogels. Die duiven dus. Ik kan ze wel schieten.

Het begon allemaal met de vuilnisstaking, een tijdje terug. De vuilniszakken stapelden zich op. Om bij de bushalte te komen moet ik eerst mijn hele straat door, vervolgens steek ik de weg over en moet ik door een soort heel klein, veredeld stukje park. Of eigenlijk zijn het gewoon zestig bomen en planten op één vierkante meter ofzo. Maar bij die staking dus, jezus, je kon er niet eens meer lopen! Zo hoog en zo breed lag het vuilnis. Ik moest een soort fierljeppen (dat is Fries) om bij dat vuilnis weg te komen. En die vogels, die duiven, die waren GIERIG! Niet te doen gewoon.

Dus het kon gewoon niet uitblijven: één keer kreeg ik een aanvaring met zo’n duif. Ik had hem of haar niet gezien tijdens mijn polstoksprong en belandde per ongeluk een halve meter van hem/haar af. Maar die duiven waren natuurlijk helemaal agressief omdat ze zich vol hadden gevreten met al die over datum zijnde etensresten, dus die klootzaak/kutwijf valt me aan. Ik zag die duif opvliegen, klaar voor de aanval, en de duif kwam zomaar op me af. Tuurlijk deed ik aan zelfverdediging; ik zwaaide wat met mijn handtas en rende daarna keihard gillend weg.

Mijn haat voor duiven is sinds die dag groot. En voor vuilnismannen heb ik ook nog maar weinig goede woorden over. Sinds de staking is mijn straat er niet beter op geworden. Volgens mij vinden de vuilnismannen het wel best, ik woon tenslotte wel een beetje achteraf. En oké, ik moet toegeven, tussen al die studenten, arme mensen en expat grut zitten mensen die het niet zo nauw nemen met zakken dichtdoen. Dus die duiven, die infantiels, blijven maar eten (elke ochtend ben ik bang dat er zo’n duif uit elkaar spat van al het eten) en het gevolg daarvan is dat ik moet blijven oefenen met fierljeppen, zelfs als het vuilnis nog redelijk bij de bakken ligt. Want een dag of twee geleden, kreeg ik weer ruzie met die klotevogel. En nu pakte ik nog mijn handtas ja, maar er komt een dag, en echt die dag komt er, dat ik gewoon een vuvuzela meeneem, die duif er gewelddadig instop en vervolgens zo hard blaas dat die duif in Zuid-Afrika belandt. Is die toeter nog ergens goed voor.  

Nee, geef me dan toch Hans maar. Ik vind het, gezien alle gevolgen enzo, toch fijner als hij door mijn vuilnis loopt te wroeten. Hij word niet agressief van eten, eerder blij. Dan valt zijn bier ook beter en vecht hij niet met zijn beste maat Peter. Volgende keer geef ik hem een bord macaroni. Maar dan wel met een blikje cola.

Advertenties

3 Reacties op “Hans en Duif

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s