Project X Haren, waarom media vooral géén schuld hebben

Vrijdag 21 september 2012. Een ‘Facebookfeestje’ loopt totaal uit de hand. Merthe is vergeten de uitnodiging voor haar verjaardagspartij op privé te zetten en al gauw zijn er 25.000 aanmeldingen. Kan zij niets aandoen, de mensen die hier een grap in zien wel. Gevolg: tussen de 3000 en 5000 jongeren in het Groningse dorpje Haren en al gauw volgen er rellen. Tuinen worden gesloopt, auto’s in brand gestoken en winkels geplunderd. ’s Werelds halve glasproductie ligt in Haren op de grond.

Al tijdens de rellen en zeker daarna werd er geroepen: ,,Het is de schuld van de media!”. Persoonlijk dacht ik dat elk weldenkend mens wel begreep dat dit natuurlijk totale onzin was, maar wat blijkt, er zijn meer idioten in Nederland dan gedacht. Mijn frustratie groeide want hoe kun je er in hemelsnaam van overtuigd zijn dat de uit de hand gelopen rellen in Haren de schuld van de media zijn? Daarom zal ik een ieder die daar in geïnteresseerd is uitleggen waarom media vooral géén schuld hebben en verder raad ik sowieso elk persoon tussen de 12 en 21 aan dit te lezen.

Ten eerste was dit hele Project X gebeuren al een hype via social media. Facebook en Twitter dus. Traditionele media zijn pas veel later ingesprongen. Neem bijvoorbeeld de NOS. Zij hebben één dag voor het plaats zou vinden, pas een item over het feest gemaakt. Notabene omdat burgemeester Bats van Haren een noodverordening had gegeven. Meerdere media hebben, indien ze aandacht hebben gegeven aan Project X Haren, opgeroepen om niet te gaan. Voor de mensen die nu met een argument komen “ja maar dan doe je juist het omgekeerde”, ga je alsjeblieft schamen en daag jezelf eens uit je hersenen te gebruiken. Daarnaast; denken jullie nou echt dat de 16-jarige relschoppers en hooligans die aanwezig waren braaf om zes en om acht uur klaar zitten voor het NOS-journaal? Ik denk het niet hoor. Op Facebook stonden er al 25.000 mensen op aanwezig, daar hebben ouderwetse media niets mee te maken gehad. Eigenlijk is het überhaupt idioot om een schuldige aan te wijzen, want geen enkel medium heeft gezegd dat er dingen gesloopt moesten worden in Haren. Zelfs de dj’s die op 3FM voor de grap mensen opriepen om naar Haren te gaan niet. Daarom zijn de mensen die uitwaren op vernielingen de schuldigen, en zeker niet de media.

Het lijkt mij de omgekeerde wereld dat er mediacensuur moet worden toegepast omdat er toevallig een paar achterlijke gladiolen in Nederland wonen. Die niet snappen dat het natuurlijk op rellen uitloopt als je met 5000 man in een kutklein dorpje staat waar niets te doen is. Elk van de mensen die hier heenging, kon van tevoren bedenken dat er geen feest bij Merthe thuis zou zijn, maar wel veel politie op de been. “Ja maar de politie en ME lokken het uit”, GELUL. Je lokt het zelf uit door er heen te gaan. Natuurlijk is er politie aanwezig. Dat media bericht hebben over het aankomende feest in Haren, is niet raar. Want media zijn er echt niet alleen voor sensatie, lieve mensen. Media hebben ook een waarschuwende functie. De verantwoordelijkheid om te laten zien wat er elders in de wereld maar ook in ons eigen land gebeurt. Hoe hadden de bejaarde inwoners van Haren anders moeten weten wat er zou gebeuren? Ik ken weinig bejaarden met een Facebook account, en jullie?

Of laten we voor de grap Project X Haren eens vergelijken met andere gebeurtenissen. De protesten in Iran bijvoorbeeld, waarbij veel mensen op de been zijn. In Iran is er geen journalistieke vrijheid, terwijl de inwoners van Iran dat wel heel graag zouden willen. In Iran werd er met geen woord gerept over protesten. Toch waren er veel mensen op straat om te vechten voor hun rechten. Bijeenkomsten, in welke vorm dan ook, vinden overal plaats, met of zonder media.

Of wie herinnert zich nog de clash tussen Ajax en Feyenoord fans in Beverwijk in 1997? De harde kern van beide clubs wisten elkaar te vinden, zonder kranten, zonder nieuwsuitzendingen, zonder Facebook en zonder Twitter. Hoezeer ik ook fan van Ajax ben, ik veroordeel dit soort acties. Elkaar vermoorden doe je niet. Elkaar verwonden doe je niet. Rellen uitlokken in Haren doe je ook niet. Niet als je een normaal denkend persoon bent.

Ik ben geen psycholoog en kan dus vanuit mijn irritatie alleen maar roepen dat de relschoppers gek en achterlijk zijn. Waarom mensen denken dat dit een goed idee is, weet ik niet. Wel weet ik dat het echt niet uitmaakt wat of wat er niet door de media gezegd wordt. Jongeren met een vernielingswens, grijpen zo’n situatie hoe dan ook aan om te gaan rellen. Iedereen had kunnen weten dat het mis zou gaan, zoveel mensen bij elkaar terwijl er eigenlijk geen feest was. 5000 mensen, dat betekent 5000 ego’s, honderden, misschien wel duizenden alfamannetjes. Dat botst. Er is te veel testosteron. Te veel drugs. Te veel alcohol. Het enige wat media doen, is verslaan wat er in deze maatschappij gebeurt. Elke relschopper is verantwoordelijk voor zijn (en misschien wel haar) eigen keuzes. Laten we vooral onthouden wie het pittoreske dorp écht gesloopt hebben. Want de wereld is klaarblijkelijk al gek genoeg.

Advertenties

6 Reacties op “Project X Haren, waarom media vooral géén schuld hebben

 1. Ik had het niet beter kunnen verwoorden! De enigen die hier schuldig aan zijn, zijn de raddraaiers die voor niks meer dan de lol (hún lol) andermans spullen komen vernielen. Rotvolk is het, dat kei- en keihard moet worden aangepakt.

 2. Helemaal eens ik heb mijn zoon gisteren verboden om er heen te gaan die dacht ook gewoon met een paar vrienden een feestje te vieren, wat ben ik dolblij dat ik die beslissing heb genomen. Is echt ongelooflijk triest allemaal.

 3. Dit is het probleem met alles!! Als er geweld is of een ‘ramp’ gebeurd worden er 23908174912830 verklaringen gezocht die niks te maken hebben met het FEIT dat sommige mensen gewoon ‘DEBIEL’ zijn. Bijvoorbeeld de aanslag van Breivik bij Utoya….. ALS de politie eerder was geweest ALS die man niet op het eiland was gelaten ALS ALS…… die man is een gestoorde RAMPDEBIEL die het niet verdient een penis te hebben en op aarde rond te lopen. En in dit geval ALS de media niks had gedaan DAN…..ALS ALS….. Laten we gewoon de relschoppers verantwoordelijk houden en NIEMAND anders.
  Red de wereld begin bij jezelf. Niet bij de media, de politie, de ander. JEZELF
  SORRY.
  AMEN.
  Oja Rox I love you.

 4. Oei, mijn reactie toen ik het nieuws over Haren op de radio hoorde was wel meteen: “oh, gaan we?” (ik was toevallig in Nederland). Dus als ik dat in een gekke, impulsieve bui had gedaan, was ik wel rechtstreeks beïnvloed geweest door de media.

  Nu ja, wel even nuanceren dat ik op dat moment totaal geen idee had dat het daar zo uit de hand zou lopen (ik had gedacht dat er wel wat volk zou zijn, maar dat ze toch snel zouden afdruipen als ze merkten dat er niks te doen was). En ik had ook in België nog niets over Haren gehoord, dat had er misschien ook iets mee te maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s