Fuck Zwarte Piet

zpOngeveer een maand lang heb ik geprobeerd om me afzijdig te houden en te weerhouden van enig commentaar. Het enige waar je mij op kon betrappen is een opmerking over de pepernoten die naar mijn mening veel te vroeg in de winkel lagen. Voor de rest wilde ik mij vooral niet opwinden over Sinterklaas, of nou ja, eigenlijk Zwarte Piet.

Maar ik kan het niet langer meer voor me houden. Elke dag word ik geconfronteerd met de meest achterlijke argumenten, met Facebookpagina’s, met achtergrondartikelen, met televisieprogramma’s en met tweets. Men kan er niet meer omheen, en vooral de onwetendheid van sommige mensen zet mij er toe dit stukje te schrijven.

Om maar met de deur in huis te vallen, ik vind Zwarte Piet enorm racistisch. En daar heb ik zo mijn redenen voor. Het pakje wat Zwarte Piet draagt, is een pakje wat in de slavernijtijd door kindslaven werd gedragen. Dit geldt ook voor de gouden oorbellen. Dat de Pieten steevast grote rode lippen hebben en kroeshaar, is wat mij betreft ook echt niet aan de schoorsteen toe te wijden. Want laten we eerlijk zijn mensen, dat is een argument wat nog lager ligt dan Nederland onder het zeeniveau.

Maar buiten deze (toch al erg zichtbare) argumenten, speelt er nog iets een hele grote rol. En dat is dat een grote groep mensen zich gediscrimineerd voelt. En dat zou eigenlijk al reden voor veel blanke Nederlanders moeten zijn om dan ook aan te nemen dat daar wel een kern van waarheid in moet zitten. Voor de blanke autochtoon is het makkelijk om te schreeuwen dat Zwarte Piet niet racistisch is. Maar wat kun je daar van weten als je zelf nooit bent uitgemaakt voor aap of weet ik veel wat nog meer.

Nu ik mij de laatste dagen in de discussie heb gemengd, heb ik een heleboel argumenten gehoord die voor Zwarte Piet spreken. Zo werd mij verteld dat het nooit racistisch kon zijn, maar dat het een kwestie was van lange tenen. En ‘ze’ moesten het gewoon maar even slikken. Verbaasder ben ik zelden geweest. Als er twee mensen zouden zijn die het fenomeen Zwarte Piet als racistisch zouden ervaren, dan zou je daar nog over kunnen discussiëren. Maar het gaat om veel meer mensen. En over ‘ze’ spreken valt bij mij sowieso niet in goede aarde.

Ook worden er dingen geroepen als “het is traditie” en “ons Sinterklaasfeest wordt afgepakt”. Niemand pleit voor het afschaffen van het Sinterklaasfeest, enkel het Sinterklaasfeest zoals het nu bestaat. Wat is er mis met een andere vorm van dit feest? Sinterklaas kan prima gevierd worden zonder Zwarte Piet, ik durf stellig te beweren dat de kinderen meer geïnteresseerd zijn in de cadeautjes en het snoepgoed dat ze krijgen dan in wie dat snoepgoed uitdeelt. Het zou ook een veel accuratere voorstelling van de maatschappij zijn als er Pieten in alle soorten en maten zouden zijn. En traditie? Misschien. Maar Zwarte Piet kwam pas veel later dan Sinterklaas. Sterker nog, pas sinds de vorige eeuw is Piet massaal aanwezig. Dus zo traditioneel is het allemaal niet. En trouwens: het is niet zo dat als iets traditie is, het altijd maar zo moet blijven. Het was ooit traditie dat vrouwen geen stemrecht hadden. En niet mochten werken. Ik noem maar iets.

En dan nog de allermooiste: “ik ken je vader dus jij kunt Zwarte Piet niet racistisch vinden”. Deze kwam van een politicus nota bene. Ik zal hier niet verder op ingaan. Kunnen jullie vast wel begrijpen.

De discussie over Zwarte Piet is niet nieuw. Al decennia geleden werd er door sommige mensen openlijk gesproken over het in hun ogen racistische element van het aloude Sinterklaasfeest. Een aantal jaar geleden is er een petitie aangeboden die pleit voor het afschaffen van Zwarte Piet. Dat de discussie elk jaar groter wordt, is dan ook alleen maar een bewijs van het wel degelijk discriminerende fenomeen Zwarte Piet.

Ieder mens is gelijk. En er wordt niet voor niets gesproken over een SAMENleving. In een samenleving is het volgens mij niet de bedoeling dat je mensen doelbewust kwetst. En dat gebeurt nu wel. Want als je weet dat Zwarte Piet mensen kwetst, en je wilt er nog steeds mee doorgaan, dan doe je mensen dus pijn en heb je dat ook nog eens heel goed door. Het zou veel mooier zijn als je dat kunt voorkomen. En als er een manier gevonden wordt waarop het Sinterklaasfeest nog steeds gevierd kan worden, en nog steeds een boel kindjes gelukkig maakt, zonder dat daar een racistische ondertoon bij aanwezig hoeft te zijn. Ik stem voor.

P.S. Dit artikel is natuurlijk lang niet volledig. Want er gaat veel meer schuil achter deze discussie. De duidelijke wij/zij scheiding die door sommige blanke autochtonen steeds maar wordt aangehaald, terwijl we met zijn allen in Nederland wonen en samenleven, bijvoorbeeld. Ik krijg er jeuk van. En nee, ik heb geen concrete tijdlijn van de evolutie van het Sinterklaasfeest in mijn stuk opgenomen. Maar ik denk dat ik hiermee toch al een hoop onderbuikgevoelens heb kunnen verwoorden. Verder, voor de mensen die er nog steeds niet van overtuigd zijn dat Zwarte Piet racistisch is, wijs ik jullie even op deze blog. Hoe een blanke Zwarte Piet lover eindelijk snapte dat het toch niet helemaal goed zat. 

Advertenties

4 Reacties op “Fuck Zwarte Piet

 1. Hier (in Australië) verwijst niemand naar het Sinterklaasfeest als ‘het sinterklaasfeest’. Zodra ik uitleg dat ik geen kerst vier omdat ik ben opgegroeid met een ander feest roept de gemiddelde Australiër: ‘That racist thing with that rich white dude and all his slaves?’ Een vrij interessante reactie aangezien de bevolking in dit land zo vreemd met en bang is voor andere culturen dat het woord racisme de lading niet dekt. Nu zijn er meerdere feestdagen wereldwijd die andere niet helemaal PC zijn (zoals Colombus day of Australia day) maar het grote verschil is wel dat op deze feestdagen niemand als een geschminkte aboriginal of indiaan rond wandeld. Ik snap beide kanten dus ik ga voor een middenweg: geen zwarte pieten, gewoon de schmink de deur uit. Zie, zo moeilijk is het niet.

 2. Stem je ook GroenLinks? 95% van de Nederlanders vinden het Sinterklaas feest oké, slechts 5% is het er niet mee eens. Voor eens en altijd zwarte Piet is wit maar zwart geworden door de schoorsteen, dus hou op met dit leuke kinderfeest te verpesten. Ook jij Roxanne vond het altijd leuk als het 5 december was!!

  • Ik heb nadat ik wist dat het nep was, nooit meer Sinterklaas gevierd. En Omi, als Zwarte Piet zwart is door de schoorsteen, verklaart dat nog altijd niet het pakje, de oorbellen, het kroeshaar, de rode lippen… Als hij echt door de schoorsteen gaat, dan voldoen een aantal roetvegen op zijn wang ook. Ik geloof trouwens best dat in de Telegraaf staat dat 95% tegen is, maar mij hebben ze niets gevraagd hoor. En ik ken heeeel veel mensen die het met mij eens zijn dat Zwarte Piet zoals die nu is, niet meer kan. De maatschappij evolueert en dat kunnen feesten ook doen.

 3. Beste Roxanne, ja, Zwarte Piet is redelijk racistisch begonnen. Dat wil zeggen, Zwarte Piet was een negertje (Moor). Neger omdat dit exotisch was in een tijd dat de gemiddelde Nederlander niet verder kwam dan de rand van zijn dorp. En ja, de kleding, oorbellen, het is zeventiende-eeuwse kledij. Overigens is het aardig om eens naar die eerste afbeelding te kijken: daar is Zwarte Piet (deze naam wordt dan nog niet genoemd) gekleed als een huishulp.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Zwarte_Piet

  Maar een donkere hulp in de huishouding maakt hem/haar niet tot slaaf. ‘knecht’ is ook geen bewijs dat dit wel zo is, blanke helpers in Nederland waren immers ook ‘knechten’. Dus de wanhopige pogingen van een grote groep ongeinformeerden om Zwarte Piet aan het slavernij-verleden te koppelen is volkomen onterecht. Nergens is hij een slaaf.

  Dat tijden veranderen is nergens zo duidelijk als bij Zwarte Piet. Waar hij vroeger nog als boeman met de roe rondliep om stoute kinderen op te sporen, daar is hij nu een grappenmaker. Een vrolijk figuur dat de dankbare taak van het uitdelen van cadeaus mag uitvoeren. Dat hij soms als dom over komt heeft meer met deze rol te maken. Vergeet niet, dit is voor kinderen bedoeld! Bassie en Adriaan haalden toch ook allerhande streken uit? Zijn die altij zo snugger? Volgens mij niet!

  Als kind heb ik Zwarte Piet nooit geassocieerd met donkere medemensen (zie je die wel eens in zulke kleding lopen?). Waarom niet? Waarom wel? Dat ligt geheel aan je opvoeding. Als je opgroeit met het idee dat donker gekleurde mensen ‘anders’ zijn, dan ga je zulke opmerkingen maken. Het probleem ligt niet bij het racistische karakter van Zwarte Piet, maar bij racistische medelanders die alles dat zwart is zullen associëren met negers. Met het afschaffen van Zwarte Piet bestrijd je geen racisme, je voedt het eerder.

  Overigens vind ik het jammer dat zij dit als belediging opvatten. Zwarte Piet is voor mij altijd een zeer positief figuur geweest. Als dat benadrukt wordt, zal men dit niet meer als racistisch zien. Vergeet niet dat waar de term ‘geuzennaam’ vandaan komt. ‘Geus’ was bedoeld als een belediging en werd een compliment.

  Dan nog als laatste: je houdt verdomd (=beledigend voor Christenen!) weinig over als je naar elke gevoeligheid van elke culturele achtergrond gaat luisteren. Mag ik je er aan herinneren dat er een grote groep gelovigen is die vind dat jij hen beledigd door zonder hoofddoek of nog bedekkendere kleding over straat te gaan? Of als je varkensvlees eet? of überhaupt vlees eet? Of op zondag naar een winkel gaat, tv kijkt, etc. etc.?

  al met al, het feit dat de helper van Sinterklaas zwart is maakt hem geen slaaf noch racistisch. Dat is de reden waarom zo veel mensen in het geweer komen tegen het afschaffen va Zwarte Piet. En ja, er zijn Surinamers en Antillianen die er aanstoot aan nemen, en er zijn even zo goed Surinamers en Antillianen die opgegroeid zijn met Zwarte Piet. Ook op ‘zwarte’ scholen komen de Sint en Piet langs en ook daar delen ze cadeautjes uit. Er zijn zwarte mensen die Zwarte Piet spelen, er zijn blanke die zich schminken. Er is zelfs een Surinamer die zich blank schminkt om Sinterklaas te kunnen zijn..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s