Ik ben Nederlandse

ndrlndIk ben niet typisch Nederlands. Dat blijkt uit verschillende zaken. Zo eet ik nooit tussen 17.00 en 18.00, sterker nog, ik eet liever helemaal niet voor 19.00. Thuis aten mijn moeder en ik regelmatig pas om 20.00 en dat is als ik nu eens naar huis ga nog steeds niet anders. Eten is bij ons belangrijk. We zitten graag gezamenlijk in de keuken om te koken en te babbelen. Daarna genieten we van het eten en praten we nog wat na. Heerlijk vind ik dat en zo wil ik dat het liefst elke dag.

Ik ben niet zuinig en kan niet met geld omgaan. Ik heb het bijna nooit en als ik het wel heb, vliegt het er gelijk weer uit. Ik wil echt verantwoordelijk zijn, maar tegelijkertijd ben ik ook gul. Graag wil ik alles voor iedereen betalen, maar dat is eigenlijk nu even niet meer mogelijk. Toch kan ik niet in één keer de knop omzetten, het blijft een uitdaging om elke maand rond te komen.

Ik ben tegen Zwarte Piet, voor een moskee en heb vroeger kennis moeten/mogen maken met verschillende religies en alles wat daarbij hoort. Mijn moeder vond het belangrijk dat wij een volledig beeld van de wereld om ons heen kregen en dat wij een levensstijl zouden kiezen waar we ons prettig bij voelen. En dat gaat beter als je verschillende levensstijlen kent. En dus zat ik regelmatig in de kerk, nam ik een kijkje in de moskee en ging ik zelfs een dag op stap met Jehova’s getuigen. Hielp allemaal weinig hoor, ik doe veel dingen die God verboden heeft, maar ik ben wel heel blij dat ik kennis heb gemaakt met verschillende soorten mensen en hun geloof in wat dan ook.

En toch ben ik ook weer heel Nederlands. Ik ben direct, iets waar veel mensen van schrikken. Ook in België. Ik ben commercieel ingesteld en maak de dingen het liefst zo makkelijk mogelijk. Iets wat logisch is, is wat mij betreft altijd beter. En dus verbaas ik me wel eens over het leven in België. Hier is iedereen graag op zichzelf en zijn dingen niet altijd logisch, want laat elkaar vooral met rust. Ik zie bepaalde regels in Nederland niet per se als bureaucratisch, maar vooral als gemakkelijk. Als alles volgens een vast systeem verloopt, gaat alles een stuk sneller.

Ik bedenk zelf ook constant diensten, systemen of bedrijven die in het buitenland zouden werken. En als ik mijn Vlaamse kornuiten mag geloven, is dat typisch ‘Hollands’. Zo zegt De Belg regelmatig over Nederland dat het ‘het Amerika van Europa is’. Onze economie draait nog geen 24 uur (al zou het echt handig zijn als de Albert Heijn ’s nachts ook open is), maar kent wel langere tijden dan hier in België. Of het simpele feit dat er overal in Nederland, langs de snelweg of in de stad, een McDonalds te vinden is. Dat zie je in België en in andere landen ook een stuk minder. In het begin was ik het er niet mee eens, want of een vergelijking met de Verenigde Staten nou echt een compliment is weet ik niet, maar ik begin steeds meer te begrijpen wat hij bedoelt. Een commerciële instelling en het vermogen om met iedereen te kunnen communiceren is iets wat niet overal vanzelfsprekend is.

Dus ondanks dat ik me soms schaam voor een aantal landgenoten (zie vorige blog over Zwarte Piet), ook ben ik trots om Nederlandse te zijn. En ik wil nog zoveel van de wereld ontdekken. Kennismaken met nog veel meer andere landen en culturen. Ik weet zeker dat als we allemaal langs onze verschillen heen kunnen kijken en die kunnen accepteren, we nog veel meer van elkaar kunnen leren.

Advertenties

3 Reacties op “Ik ben Nederlandse

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s