Malaysian Favourites: Boh Teh

bhthHet grootste gedeelte van Maleisië kent vooral zon, soms een flinke regenbui (of in het Oosten een paar maanden, de beruchte monsoon), en hoge temperaturen. 35 graden met een gevoelstemperatuur van 40 is aan de orde van de dag. Maar er zijn ook plekken waar het klimaat iets minder tropisch is, en op die plekken wordt van alles verbouwd. Aardbeien bijvoorbeeld, of thee.

Maleisië kent veel theevelden. De grootste theeplantage bevindt zich in de Cameron Highlands en is van Boh. De plantage is in 1929 gestart door een Engelse zakenman (Maleisië is lange tijd een Engelse kolonie geweest en die invloeden vind je hier nog steeds terug) en een groot deel van het bestuur is nog steeds Engels. Dat vind ik ergens jammer, maar het is een familiebedrijf, dus ik snap het ook wel weer.

Boh produceert zwarte en groene thee en geven hun plukkers veel vrijheid. Dat vind ik belangrijk. De plukkers krijgen een huisje op de plantage en bepalen zelf wanneer ze plukken en hoelang ze plukken. Per bepaald gewicht (ik weet even niet meer hoeveel), krijgen ze betaald. Een goede manier dus om mensen te motiveren een bestaan voor zichzelf te creëren. De Cameron Highlands zijn een geliefde toeristenpleister, mede door het aangename weertje, maar een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft nog steeds in armoede. Boh biedt werkgelegenheid en leert de plukkers dat verantwoordelijkheid nemen niet erg is.

Op de plantage zelf kun je rondlopen en er is ook een soort museumgedeelte. Daar leer je hoe het bedrijf ontstaan is en hoe de thee gemaakt wordt. Echte tours door de fabriek waar de thee wordt ingepakt, zijn ook mogelijk. Natuurlijk kun je ook proeven van de eigen producten!

Ik weet niet of je Boh in Nederland en België kunt kopen, maar zo ja, is het zeker leuk om eens te proberen, zo’n Maleis theetje. En anders kun je bij mij natuurlijk een verzoekje indienen, dan neem ik voor iedereen een zakje mee 😉

Advertenties

Een Reactie op “Malaysian Favourites: Boh Teh

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s