Er zijn maar negen mannen sterker dan aardrijkskundeleraar Alex Moonen

Alex in actie tijdens de finale van de Strongman Champions League in Kuala Lumpur

Alex in actie tijdens de finale van de Strongman Champions League in Kuala Lumpur

KUALA LUMPUR – Hij is de sterkste man van Nederland en slechts negen mannen op de wereld zijn nog sterker dan hij. Afgelopen zaterdag eindigde aardrijkskundeleraar Alex Moonen (31) uit Schinveld op de tiende plek in de Strongman Champions League, waar veertien robuuste knapen aan meededen.

Alex, die 1m87 meet en 150 kilo weegt, is min of meer per ongeluk in deze krachtsport terecht gekomen. Eerst judode hij op hoog niveau. Hij trainde in Rotterdam en Haarlem en als junior won hij brons op het WK en EK. Maar hij raakte geblesseerd en na vijf operaties in drie jaar tijd moest hij zijn Olympische droom laten varen. ,,Ik verhuisde op mijn 24e terug naar Limburg en wist eigenlijk gelijk al dat sport op recreatief niveau geen optie was. Een vriend van mij had een sportschool en wilde een wedstrijd voor de zogenaamde sterke mannen organiseren. Het bekende zwarte gat na het stoppen met topsport viel daarmee weg en anderhalf jaar later werd ik al tweede in de wedstrijd.’’

Stereotype
Alex leert in die tijd veel over de sport, maar ook over zijn lichaam en over voedsel. ,,Het is belangrijk dat je jezelf verstandig sterker maakt. Je moet hele bewuste keuzes maken op het gebied van eten en trainen. Dat alleen al is een reden dat het stereotype van lompe gasten niet klopt.’’

Want met dat stereotype krijgt Alex regelmatig te maken. ,,Mensen zijn zelfs verbaasd als ze horen dat ik aardrijkskundeleraar ben. Laat staan als ik vertel dat ik op dit moment ook nog een master in de aardrijkskunde aan het afronden ben. Ze denken dat mannen die aan deze krachtsport doen dom zijn, maar het tegendeel is waar.’’

Zijn baan als docent aardrijkskunde op het Connect College in Echt is bijna niet te combineren met zijn sportactiviteiten. Zo bestond de Strongman Champions League (SCL) dit jaar uit veertien wedstrijden over de hele wereld. Van de 121 startende atleten, waren er afgelopen weekend in KL nog veertien over. ,,Ik heb geluk, want ik heb een hele goede regeling met mijn school. Maar de perioden voor en na een wedstrijd zijn extra druk. Een voordeel is wel dat deze krachtsport seizoensgebonden is en dat de wedstrijden vaak in het weekend plaatsvinden, maar een balans vinden blijft lastig.’’

Steun
Moonen krijgt veel steun van zijn leerlingen. ,,Vooral de jongens vinden het fantastisch. De meisjes interesseert het niet zoveel. Toch raad ik mijn leerlingen wel af om de sterkste man te willen worden. Ik ben dan wel heel bewust bezig met eten en sporten, maar laten we eerlijk zijn, 150 kilo wegen is niet altijd gezond.’’

Om de sterkste man van Nederland of zelfs ter wereld te worden, moet je niet alleen fysiek in orde zijn. ,,Het mentale gedeelte speelt ook zeker mee. Je moet toch een bepaalde innerlijke woede raadplegen om een bus van achttien ton vooruit te trekken. Bij andere onderdelen zoek ik juist weer naar een happy place. Dan denk ik bijvoorbeeld aan mijn dochtertje van bijna twee, daar haal ik veel kracht uit.

Twijfel
Wanneer de 31-jarige gaat stoppen, weet hij nog niet. ,,Ik heb op zich al mijn doelen wel behaald, ben meerdere keren de Sterkste Man Van Nederland geworden. Maar ik merk dat ik nog steeds sterker wordt. In deze sport liggen je piekjaren ongeveer tussen je 30e en 35e. Ik reis de hele wereld af, ik maak reclame voor sport. Dat is gaaf. Maar het kost ook wel veel energie.’’

Het seizoen is nu over, maar dat betekent niet dat Alex stilzit. Het trainen zal gewoon doorgaan, hij werkt, hij studeert, hij heeft net een nieuwe sponsor en hij heeft ook nog zijn eigen stichting: Strongest Man Team Limburg. ,,Hiermee wil ik talenten een uitkomst bieden. Het is best moeilijk om uit te blinken in de krachtsport, ook al omdat het in Nederland niet zo populair of bekend is. Alles wat we qua materiaal hebben staan, hebben we zelf gekocht of gemaakt. Als ik stop met deze sport, is de stichting zeker iets waar ik me nog meer mee bezig wil gaan houden’’, besluit deze inspirerende krachtsport ambassadeur.

Meer weten over Alex? Kijk dan op http://www.strongman-limburg.nl of op http://www.alexmoonen.com

Advertenties

Een Reactie op “Er zijn maar negen mannen sterker dan aardrijkskundeleraar Alex Moonen

  1. Pingback: Rox en Eelco geven antwoord V | RoxanneWorld·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s