De Dubbele Standaard

hmlndSinds ik een manier heb gevonden om Netflix te kijken in Maleisië, en De Belg werkt tot een uurtje of 23.00, spendeer ik ’s avonds vaak wel wat uurtjes aan het kijken van series. Netflix loopt trouwens flink achter met de seizoenen, maar dat even terzijde, want ik wil het heel ergens anders over hebben, namelijk over een dubbele standaard.

Eén van de series die ik de afgelopen tijd heb uitgekeken, is Homeland. Ik kon er maar niet mee stoppen en elk vrij moment dat ik had, zocht ik weer naar Netflix. Het is niet eens dat ik de serie fantastisch goed vond, maar er waren meerdere dingen aan de serie die mij fascineerden. Zoals bijvoorbeeld het megamanische karakter van het hoofdpersonage, wat aan het einde van seizoen 1 ook perfect werd weergegeven. Zo perfect, dat ik helemaal de kriebels kreeg, want ze was zo manisch dat het gewoon irritant was om naar te kijken. Maar ook fascineerde mij de net al genoemde dubbele standaard.

Voor wie niet weet waar Homeland over gaat, even een hele korte introductie: Carrie werkt bij de CIA en krijgt een tip dat een Amerikaanse militair een aanslag gaat plegen in de VS. Op datzelfde moment wordt er een Amerikaanse militair “gered” na acht jaar gevangenschap in Irak (maar ook in Syrië en hij is gered in Afghanistan dus dat snap ik nog niet helemaal), en om een lang verhaal kort te maken: hij blijkt inderdaad mee te werken aan het plannen van een aanslag. Maar nu liet Homeland ook even iets héél erg moois, of nouja moois, iets heel accuraats zien: toen de militair in kwestie (Brody) gevangen zat, werd er via een drone een school gebombardeerd. Gevolg: veel dode kinderen waaronder de zoon van de man die hem gevangen hield, die hij beschouwde als zijn eigen zoon. Waar Carrie Brody als een terrorist bestempelde, was dat andersom niet zo. De aanslag met de drone was in opdracht van de vicepresident, maar volgens Carrie en de CIA was dat wél gerechtvaardigd. Want, alles om het thuisland te beschermen.

En eigenlijk werd me toen ineens heel veel duidelijk. Waarom mogen Westerse landen alles maar doen zonder consequenties, maar wordt een moslim die aan het vechten is gelijk als een terrorist bestempeld? Begrijp me niet verkeerd, natuurlijk ben ik tegen terrorisme, aanslagen en dat soort dingen, maar ik vind wel dat we dan ook alles eerlijk moeten durven benoemen. Waarom zijn de acties van de Verenigde Staten geoorloofd onder het mom van “counter attack” en dat soort dingen, maar spreken we andersom van terrorisme? Waarom is het erger als IS een Amerikaanse journalist onthoofd dan als de VS of elk ander Westers land for that matter een onschuldige burger in bijvoorbeeld Afghanistan of Irak doodt? Want ik zie eigenlijk geen verschil. Bij allebei worden er (onschuldige) mensen gedood. Bij allebei is er sprake van oorlogsvoering. En bij allebei is er sprake van de ander moedwillig laten lijden.

Ik vind dat we op moeten houden met deze dubbele standaard. En niet alleen bij de oorlog die de Verenigde Staten al eeuwen met landen in het Midden-Oosten voert, nee, in de gehele maatschappij het liefst, maar laten we hier al eens mee beginnen. Gelijke monniken, gelijke kappen. De gruweldaden van de VS, het Verenigd Koninkrijk of zelfs Nederland, zijn wat mij betreft net zo erg als die van ieder ander.

Advertenties

3 Reacties op “De Dubbele Standaard

  1. Amerika zal zichzelf nooit als terrorist zien. Maar is het niet zo dat een terreurdaad alleen gepleegd kan worden door iemand of een groepering die niet gelieerd is aan de overheid? Is het dat wel dan is het een oorlogsdaad volgens mij.

    Niet dat ik daarmee acties goed wil praten. Ik hanteer “twee vechten, twee schuld”.

  2. In oorlog, in conflicten, in de geschiedenis op zich, begaat iedereen gruweldaden. Aan beide kanten. Het is aan de overwinnaar om te beslissen hoe ze hun daden later gaan uitleggen of opschrijven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s