Your Choice: Vegetarisch in Maleisië

Eén keer per maand plaats ik een blog met een door jullie verzonnen onderwerp. Ook een suggestie? Laat het weten in de reacties. Deze maand komt het onderwerp van Riza: vegetarisch eten in Maleisië.

vggsSommige mensen zijn ervan overtuigd dat je hier fantastisch vegetarisch kunt eten en tot op zekere hoogte is dat zo. Veel van de Indiërs die hier generaties geleden naartoe zijn gekomen, zijn namelijk vegetariërs of pescetariërs. Maar vergeleken met “onze” standaarden in Nederland en België vind ik het af en toe best een uitdaging om hier vegetarisch te eten.

Want ondanks dat de Indiërs hier veelal vegetarisch eten, eten de Maleiers en Chinezen wél heel graag vlees. En dat zie je ook in de supermarkten. Waar ik in de Albert Heijn enorm veel vleesvervangers kon kopen, moet ik het hier doen met wat tofu. En met tofu moet je wel erg lang bezig zijn om er iets leuks lekkers van te maken. Ik kies daarom vaak voor vis, maar echt, ik zou een moord doen voor de vegetarische balletjes van de Appie.

Binnenshuis is het dus vaak lastig om een lekker vegetarisch maaltje klaar te maken, maar buitenshuis is dit al anders. Er komen in Maleisië namelijk steeds meer vegetarische restaurants en dat maakt me enorm blij! Er wordt hier steeds beter nagedacht over eten en voedsel, en niet alleen door de Indiërs. Zo heb ik op het eiland Penang heerlijk vegetarisch gegeten bij een Chinees/Maleis restaurant en ook in mijn eigen wijk Bangsar zit een fantastische vegatent. En natuurlijk, bij die Indiase hawker stalls is er ook genoeg keus. Sterker nog: in de hawker stalls vind je het beste eten voor de beste prijs.

Wat ik heel graag eet bij een Indiaas restaurant of eetstalletje is een cheese naan. In Nederland kun je bij de AH ook naanbrood kopen, maar dat is echt niets vergeleken met de naans hier! Zo overheerlijk en al helemaal met wat gesmolten kaas erop. Dan kies ik er vaak nog iets naast. Bijvoorbeeld een mengelmoes van verschillende groenten en lekkere bereidingen van tofu. Vaak kun je zelfs een buffet langs en sommige Indiase tenten zij zo uitgebreid dat dat vegetarische buffet meterslang doorloopt. I LIKE!

Het zal natuurlijk nooit zo lekker zijn als hier, maar om jullie een idee te geven van een heerlijke vegetarische maaltijd die ik in Maleisië graag nuttig, kun je dit al eens uitproberen:

Maak een mooie mix van bonen (eten ze heeeeel graag), linzen (ook niet te missen in de Indiase keuken), koriander, uien, wortels, zoete aardappel of gewone aardappel, erwten en pompoen.
Meng je (gekookte) groenten met een curry (hier zijn er honderden varianten maar any spicy curry will do).
Per persoon één naan in de oven, leg er vijf minuten van tevoren wat plakjes kaas op en laat deze mee smelten. Tip: koop niet de knoflooknaan van de AH, want die mixt niet helemaal lekker met je groentecurry.

Leg alles op je bord en smullen maar! Enne, vergeet niet met je handen te eten, like a real Indian foodlover. Enjoy!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s