PALMOLIE IS DE DUIVEL

 

Foto: Rainforest Action Network

Foto: Rainforest Action Network CC BY 2.0

Het is niet omdat ik al sinds juni in de rook leef, dat ik nu deze blog schrijf. Uiteraard heeft het er wel een beetje mee te maken, maar erger vind ik het nog dat er wezens zijn die zich niet kunnen uiten, maar wel slachtoffer worden van de palmolie productie: Orang-Oetangs, olifanten en nog veel meer wilde dieren. Ik vind het verschrikkelijk dat zij slachtoffer worden van de schandalige praktijken die schuilgaan onder de naam palmolie productie.

Ik zal eerst even een kleine introductie geven in hoe men palmolie produceert. Dat gebeurt namelijk op zogenaamde palmolieplantages. Om die plantages te bouwen, worden er in Indonesië en in iets mindere mate in Maleisië, grote stukken oerwoud platgebrand. Zodra alle bomen met de grond gelijk zijn gemaakt, wordt het stuk land opgeruimd en bewerkt tot een palmolieplantage.

Maleisië en Indonesië zijn samen goed voor 85% van de wereldwijde palmolie productie. Maleisië en Indonesië zijn ook de enige landen waar de Orang-Oetang in het wild voorkomt. De populatie wordt ernstig bedreigd. Ook het aantal wilde olifanten is in Maleisië afgenomen. Doordat hun habitat kleiner wordt, komen ze soms per ongeluk op plantages terecht, waar ze dan worden gedood door de bewoners.

Er zitten heel veel kanten aan dit verhaal. Het is makkelijk om te zeggen: “Wat een debielen, laat ze er mee stoppen”. Maar veel van de plantagehouders zijn mensen die in een arm land zijn opgegroeid en een kans zien om snel rijk te worden en zo voor hun familie te kunnen zorgen. Zij worden niet, zoals wij, opgevoed met een besef over natuur en dat een jungle iets bijzonders is. Het zou hen niets uitmaken als er geen Orang-Oetangs meer zouden zijn.

Het is dus te makkelijk om de schuld maar in hun schoenen te schuiven. Wel is het zo dat de grotere bedrijven, die ook meedoen aan het platbranden van stukken jungle, wél heel goed weten waar ze mee bezig zijn. Daarnaast is educatie natuurlijk een sleutelwoord. Want wat als we deze mensen in zouden kunnen laten zien dat het platbranden van stukken oerwoud totaal onverantwoord is?

Naast de dieren hebben ook veel mensen last van deze praktijken. In Maleisië, waar ik woon, hangt er al sinds juni rook in de lucht. Vanwege het uitstellen van het regenseizoen door natuurfenomeen El Niño, denken ze dat dit tot januari kan duren. De hoge index geeft aan dat de lucht zeer ongezond is. Veel mensen ervaren een toename in hoesten of hebben andere long- en ademklachten. Scholen worden regelmatig gesloten omdat het niet verantwoord is om kinderen naar buiten te laten gaan.

Het is moeilijk om in je eentje de wereld te veranderen. Maar samen kunnen we een boel doen. Het is belangrijk om, als rijke Nederlander, te beseffen dat palmolie GEEN goed, gezond of verantwoord alternatief is voor andere soorten oliën die bewuster worden geproduceerd. Daarnaast zouden we, als we allemaal palmolie producten boycotten, een statement kunnen maken.

Veelgebruikte producten die palmolie bevatten: ijs, boter, shampoo en douchegel, deodorant, facewash, make-up remover, scrubs, wasmiddel en wasverzachter, pizzadeeg, make-up (lipgloss en lippenstift vooral), koekjes, biodiesel, chocolade, instant noodles en zelfs sommige soorten brood.

Palmolie kent vele namen. Het zal dus misschien moeilijk zijn om palmolie te vermijden bij het boodschappen doen. Het zal al makkelijker gaan als je producten die de volgende ingrediënten bevatten, vermijdt: Vegetable Oil, Vegetable Fat, Palm Kernel, Palm Kernel Oil, Palm Fruit Oil, Palmate, Palmitate, Palmolein, Glyceryl, Stearate, Stearic Acid, Elaeis Guineensis, Palmitic Acid, Palm Stearine, Palmitoyl Oxostearamide, Palmitoyl Tetrapeptide-3, Sodium Laureth Sulfate, Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Kernelate, Sodium Palm Kernelate, Sodium Lauryl Lactylate/Sulphate, Hyrated Palm Glycerides, Etyl Palmitate, Octyl Palmitate, Palmityl Alcohol. Dit zijn allemaal andere namen voor palmolie.

Samen staan we sterk. STOP de productie van palmolie. Wat jij kunt doen?

  • Signeer alle petities die je tegenkomt met betrekking tot het stoppen van de productie van palmolie
  • Steun organisaties die zich bezighouden met het redden van gewonde en verbrande dieren, als gevolg van het platbranden van stukken oerwoud
  • Informeer alle media over deze praktijken en vraag ze om er melding van te maken
  • Stuur een brief naar je overheid met de vraag om producten met palmolie niet meer toe te staan
  • Gooi alle producten weg die je nu nog in huis hebt waar palmolie in zit
  • Als je boodschappen doet, scan dan de producten op palmolie; hier zijn ook apps voor

Edit: ongeveer 6% van de palmolie wordt wél op een goede, gezonde en ethisch verantwoorde manier geproduceerd. Het is vaak niet duidelijk welke merken wel en welke merken niet die precieze olie gebruiken. 

 

 

Advertenties

Een Reactie op “PALMOLIE IS DE DUIVEL

  1. Pingback: Rox en Eelco geven antwoord VI | RoxanneWorld·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s