Ik ben (g)een Chinees

shnghDe Belg moet voor zijn werk regelmatig naar China. Dan reist hij een paar dagen rond en bezoekt hij verschillende steden. Afgelopen weekend ging ik met hem mee. We hielden het deze keer echter wel bij alleen Shanghai. Klanten bezoeken doet hij maar in zijn vrije tijd (haha).

Volgens De Belg ben ik van alles. Zo word ik er, als Nederlandse, van beschuldigd de Europese vertegenwoordiging van de gemiddelde Amerikaan te zijn. Volgens hem zijn wij Nederlanders commercieel ingesteld, sociaal (wat dan niet altijd oprecht is) en vragen we hoe het gaat terwijl we het antwoord niet willen weten. Ik vind Nederlanders veel leuker dan mensen uit de Verenigde Staten, dus ik ga hier altijd hard tegenin.

Maar nu is De Belg tot een andere conclusie gekomen. Ik ben niet langer een Amerikaan, ik ben een Chinees. En hij kan het weten, want hij komt er elke maand. Tot die conclusie is hij gekomen door de volgende kenmerken:

  • Chinezen zijn luid
    De meeste Chinezen maken veel geluid en deinzen daarbij niet terug voor volume 48266. Overal klinkt keihard muziek, op straat praten verkopers steevast in een microfoon en families die samen wat eten, kakelen constant door elkaar heen. Is er een Chinees in de buurt? Je zult het direct horen. Volgens De Belg is dat bij mij (en meer algemeen bij Nederlanders) ook het geval. En hoe graag ik het ook zou willen, ik kan het niet ontkennen. Een stil meisje ben ik nooit geweest.
  • Chinezen zijn asociaal
    Het kan komen doordat Shanghai de grootste stad van de wereld is met de meeste inwoners, maar de Chinezen die op ons pad zijn gekomen, hebben over het algemeen niet heel veel geduld. Ze beuken je gewoon omver als je een bus of ferry pakt, ze dringen voor in de rij en op de weg pakt iedereen voorrang, ook als het niet mag. Volgens De Belg kenmerkend voor mij. Ik hoef jullie niet uit te leggen dat ik het hier niet mee eens ben. Ik kan er nog inkomen dat ik onoplettend en onhandig ben. Ik heb heel veel dingen (lees: mensen die naast me lopen) gewoon niet door. Maar asociaal ben ik zéker niet.
  • Chinezen boeren veel
    Dit is niet alleen een vooroordeel, dit is ook echt zo. En ik moet toegeven, boeren is één van mijn favoriete bezigheden. Ik heb dan ook zestien jaar geoefend voordat ik het eindelijk kon. Ik doe het alleen wel minder openbaar en ik zeg vaak sorry.

Tot nu toe vind ik dus niet dat ik doorga voor een Chinees. Maar ik zou dan weer wél door willen gaan voor een Shanghaiaan (is dit een woord?). Mijn eerste keer in de stad was een fantastische keer. I fell in love with this city. Goed, een cultuurschokje hier en daar hoort er bij. Maar wat een machtig gevoel om in de grootste stad ter wereld rond te lopen. En wat is alles goed geregeld in vergelijking met mijn huidige woonplaats Kuala Lumpur. Om maar niet te spreken over de vrouwvriendelijkheidsgraad, die is een stuk hoger. Het gevoel dat ik had toen ik deze stad rondliep, kan ik echt niet in woorden uitdrukken. Een Chinees ben ik niet, maar een Shanghaiaan wil ik best worden.

Advertenties

2 Reacties op “Ik ben (g)een Chinees

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s