Bezoekregels China

13310325_10209731371738867_4104730664883966142_nSteeds meer mensen overwegen een bezoekje aan China en dat is lachen. China heeft veel te bieden. Oké het slaat echt nergens op dat ik dit zeg, want ik woon pas net twee weken in Shanghai. Dus laat ik het zo zeggen, Shanghai heeft veel te bieden en als Shanghai representatief is voor de rest van China, vind ik het nu al een dolle boel.

Maar een bezoekje aan China gaat niet zonder slag of stoot. Letterlijk, want hier is men gewoon fysiek als het gaat om de metro in- en uitstappen. Beuken for life. En dat bracht me op het idee om alvast een bezoekregels document voor jullie te creëren, zodat jullie je als eventuele potentiële toekomstige bezoekers goed voor kunnen bereiden op de concrete jungle die Shanghai heet.

 1. Neem oordopjes mee. Iedereen slurpt en smakt en het is funest voor je oren en gemoedstoestand.
 2. Als je wilt zitten, moet je rennen. Zodra de metro deuren opengaan, of het hekje van de ferry, moet je je inbeelden dat je op de Olympische Spelen bent om de 100 meter sprint te winnen. Als je deze niet wint, bemachtig je geen zitplaats. Als je denkt dat dit een grap is: nee. Mensen rennen hier serieus voor een zitplaats.
 3. Laat boeren. Dit is cool.
 4. Houd geen rekening met anderen als het gaat om volume. Hard praten en bellen in het openbaar is gewoon toegestaan.
 5. Laat nooit je voetzool zien. Ja, ik heb ook geen idee. Maar het mag gewoon niet, oké.
 6. Neem je eigen paracetamol mee. In China gaan ze bij een kleine kater namelijk al naar het ziekenhuis om lekker een dagje aan het infuus te hangen. Het ziekenhuis is hier geen noodzaak, it’s a lifestyle. Vraag ook nooit aan aspirientje aan de receptioniste van het hotel. Ze zal namelijk gelijk de telefoon pakken om een ambulance voor je te bestellen.
 7. Laat wat eten staan. Dit is vooral beleefd als mensen voor je hebben gekookt, anders denken ze dat ze te weinig eten klaar hebben gemaakt.
 8. Zeg eerst drie keer nee en dan ja. Als iemand je iets aanbiedt, moet je eerst drie keer weigeren. Gelijk aannemen is onbeleefd en hebberig. MAAR WAAROM WEET IK NIET, want mijn meegenomen koelkastmagneten en sleutelhangers waren zo weg.
 9. Verwarm je billen. Op veel toiletbrillen zit een verwarmingsstand and it feels like you’re in heaven man.
 10. Zeur niet over roken in het openbaar. Dit is hier toegestaan, hoe goor ook, en roken is belangrijk in China. Het is een vorm van socializen.
 11. Zorg dat je in de taxi het Chinese adres paraat hebt. En als je dat niet kunt vinden, laat het dan door de receptie van je hotel opschrijven. De meeste taxichauffeurs spreken geen Engels en dus is een briefje of foto op je telefoon met het adres in Chinese tekens je redder in nood.
 12. Denk niet out of the box. Chinezen zijn robots en doen precies wat ze wordt opgedragen. Als de manager van een restaurant zegt dat ze jou aan tafel 5 moeten zetten, moet je niet om tafel 8 vragen. Dit zorgt voor onnodig veel stress.

Dit waren mijn twaalf belangrijkste regels voor toekomstige China-bezoekers. En ondanks dat het een enorm onbeschoft land lijkt, valt het in de praktijk reuze mee. De mensen zijn vriendelijk en behulpzaam, en zien buitenlanders als interessante buitenaardse wezens. Enjoy!

Advertenties

Een Reactie op “Bezoekregels China

 1. Bij ons bezoek aan China , hadden we meer geluk ..onze taxi chauffeur sprak Engels, hij had zijn Engels geleerd van de Amerikaanse acteur John Wayn films, zo had hij het ook het volledige accent van John Wayn…dat was wel grappig .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s